petek, 23. marec 2012

Lekačeva društvena prodajalna (1910-1913)

Lekačeva društvena prodajalna, Lokev ok. 1910
Spomladi leta 1910, ko je lokavsko Gospodarsko in konsumno društvo preko časopisnega oglasa ponudilo svojo prodajalno z mešanim blagom, ki je po oceni do tedaj dajala okrog 12.000 kron prometa na mesec, v najem, sta v njej svojo Društveno prodajalno z mešanim blagom odprla "Lekačev" Anton Sila (1862-1927) in njegova žena Frančiška. Ta se je k "Lekačevim" v Lokev primožila leta 1884 od "Lunovih" (Prelc) iz Gornje Košane. V hišo sta pripeljala tudi svojih tedaj devet živečih otrok.

Požar in vlom


Kljub temu, da sta svoje delo zastavila zelo resno, saj je bila trgovina dobro založena, pa sta imela s poslom precej smole, zato prodajalna prav dolgo ni obratovala. Že dve leti kasneje, 24. maja 1912, je zajel sosednjo "Štokovo" (Perhavec) hišo požar, ki je uničil tudi vso krojačnico soseda Božeglava, brez obleke in denarja v višini 1.500 kron pa je takrat ostal tudi lastnik Društvene prodajalne. Ker ni bil od njih nihče zavarovan, jim tudi škoda ni bila povrnjena.

Še ne leto kasneje, 16. februarja 1913, je takratno dnevno časopisje pisalo o vlomu v lokal istega konsumnega društva v Lokvi. Takrat še neznani storilci so iz trgovine ukradli "100 kg kave, 24 kg sladkorja, 1 kg čokolade, 5 steklenic »Floriana«, dvoje rujave hlače, sedem spodnjih moških in ženskih triko-hlač, 18 zimskih triko-srajc, 24 m blaga (cajga) za obleko, 20 parov rdečepisanih in 19 parov belih spodnjih hlač, 25 lahkih triko-srajc, čez 4 ducate volnenih nogavic, balo rujavega sukna za obleko. Perilo je bilo zaznamovano s črkami E.L.A.V.T.h.a.. ". Kasneje sta bila vloma osumljena Anton Dujc iz Naklega in Karel Regent iz Kontovelj, saj sta na podoben način le mesec kasneje vlomila tudi v Križmančičevo gostilno v Bazovici, kjer pa so ju prijeli. Skupaj z njima so takrat aretirali tudi Josipino Gombačevo, lastnico ljudske kuhinje v Trstu, ker so pri njej našli nakradeno blago.

Poskus prodaje


Dva dogodka sta bila dovolj, da je "Lekač" nad svojo trgovino obupal. Dne 8. julija 1913 je časopis Slovenski narod objavil nov mamljiv oglas: "Gospodarsko in konsumno društvo v Lokvi pri Divači /8. julija 1913/ proda svojo prodajalno z mešanim blagom. Prodajalna je pri glavni cesti na lepem prostoru, ter je lepo opremljena, pripravna je tudi za trgovino na debelo, ker stoji ob tako prometni cesti, oddaljena je od železniške postaje Divača 3 ure pešpoti. Pogoji pri načelstvu.".

Z oddajo takrat verjetno ni bilo nič, saj je "Lekač" v hiši živel do svoje smrti, leta 1927. Njegova žena se je kot vdova z otroki odselila v Trst. Doma je ostal sin Anton (1895-?), ki je še po 2. sv. krčmaril, in si je družino ustvaril z ženo Zoro Perhavec, ki je bila doma od "Murcevih" iz Lokve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar