sreda, 22. maj 2013

Emigracija Primorskih Slovencev v Argentino (1924-)



Ko so leta 1924 zaprli meje izseljeništvu iz Evrope v ZDA, se je val, pri nas predvsem Slovencev s Primorske, ki jih je doletela usoda italijanskega fašizma, preusmeril v Latinsko Ameriko, večinoma v Argentino.

Na voljo sta dva vira, oba osredotočena na pristanišče Buenos Aires.

1. Base de Inmigrantes a la República Argentina - spletno stran upravlja organizacija z imenom CEMLA (Centro de Estudios Migratorios Latinoamericanos).

Preko te spletne strani je možno iskanje oseb po priimkih, kot rezultat pa stran ponudi naslednje osnovne podatke o izseljencu: ime, priimek, narodno pripadnost, poklic, pa tudi ime ladje s katero je oseba pripotovala. Dostopnost do drugih podatkov o odkriti osebi je plačljiva.

2. Immigration records in Argentina - spletno stran upravlja judovska skupnost.

Baza podatkov o izseljencih vključuje obdobje od leta 1882-1950 in ponuja naslednje informacije o potnikih: ime, priimek, starost, kraj rojstva, poklic, narodno pripadnost, natančen datum prihoda in ime ladje. Dostop do vseh podatkov je brezplačen.

3. abc telefonos - spletni telefonski imenik.

Spletni telefonski imenik omogoča iskanje oseb po priimkih, ki živijo v Argentini. Poleg imena, priimka, kraja bivanja in telefonske številke, imenik ponudi tudi podatek o trenutni starosti osebe in vpogled v spletno zbirko Dateas.com z osnovnimi podatki o priseljencih (ime, priimek in datum prihoda), kot možnimi predniki iskane osebe. Do te stopnje je storitev brezplačna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar